Dobra novica za tvojo kožo!

Lepo pozdravljene v novi izdaji Divje Lepote. Medtem ko se svet utaplja  v neskončnih količinah na novo izbljuvanih izdelkov za nego kože, ki obljubljajo nerealne rezultate, sama razmišljam, kako količino izdelkov zmanjšati in se oddaljiti od marketinga. Tako tukaj vprašam vas, ali bi kupile izdelek brez etikete? Label-less product.

Že dalj časa mi po glavi roji ali vsaj občasno brenči izdelek, ki ne bi vseboval nobene etikete, nobenih fancy napisov, nobene nepotrebne krame, ki onesnažuje planet. Le visoko kvalitetna organska botanična olja in visoko kvalitetna steklenička iz stekla Miron. Marketing in lepotna industrija sta nas naučila, da kupujemo z očmi. Tako ponavadi sijoča in spolirana zunanjost izdelka nima nič skupnega z revnimi sestavinami notranjosti. V večini primerov s takšnimi sestavinami, ki jih ne znamo niti prebrati, kaj si šele tolmačiti kam spadajo. To seveda sovpada z današnjo miselnostjo, naj se sveti zunanjost! Let it shine, girl! Multiple times, over and over again!

Ali bi kupile znamko brez etikete? Kjer ni obljubljanja nerealnih lepotnih rezultatov, ampak so vanjo zajete najbolj kvalitetne sestavine rastlinskega sveta in kjer resnični minimalizem odpre vrata varovanju planeta ter mikroflori tvoje kože.

Marketing je v prvi vrsti povezan z obračanjem 1,5 trilijona evrov v lepotni industriji in šele nato koži. Tako imamo na eni strani znanost kože in na drugi strani znanost sestavin. A ti dve strani imata malo skupnega. Koža je svet zase, ki ga šele sedaj začenjamo spoznavati na mikro ravni. Odspodaj, od znanosti neštetokrat preverjena dejstva o koži. Čeprav bi danes na žalost verjetno bolj palilo, da bi bila preverjena iz strani socialnih omrežij. 

 • Koža, črevesje in možgani se v zarodku razvijejo iz skupne plasti celic in so med seboj povezani.

 • Koža je v prvi vrsti komunikacijski organ.

 • Ona vedno sporoča kaj se dogaja v notranjosti tvojega telesa. Kako kul je to?

 • Njen namen ni, da izgleda popolno, ampak da ščiti telo.

 • Kolagen v osnovi ni namenjen brisanju gubic, ampak celjenju ran.

 • Sebum je najpopolnejša hrana koži, ki se proizvaja preko noči.

 • Zjutraj obraz poplakni le okoli oči, da koži ne odvzameš vsega sebuma.

 • Hialuronska kislina (HK) se z namenom nahaja v globokih plasteh kože in pride v vrhnje le, ko imaš rano, da pomaga pri njenem celjenju.

 • Naravna HK je v velikih molekulah in ne majhnih. 

 • Majhne molekule HK v globokih plasteh kože povzročajo tiho vnetje. In kjer je vnetje, tam je predhodno staranje.

 • Tako kot kalcijeva krema ne okrepi kosti, tako HK v kremah ne pomaga pri obnovi zalog le teh v globokih plasteh kože.

 • Koža je namensko nepropustna.

 • Zdrava kožna pregrada je najboljši zadrževalnik vlage v koži!

 • Če danes iz obličja planeta izginejo prav vsi izdelki za nego kože, bo ona okej. 

Na mikroflori naše kože se nahaja neverjetnih 1 trilijon mikroorganizmov, ki v (po)polnosti poskrbijo za zdravje kože. Skoraj dosežejo letni proračun lepotne industrije. Ironija ali sarkazem? Tega žal ne bomo nikoli vedeli. A-ha-ha!

Kakorkoli!

Za konec prilagam realno sliko JLo in vse gube, ki se pritičejo njenim letom. Kar je lepo, realno ter osvobajajoče. In hkrati žalostno, ker na njenih socialnih omrežjih vidimo gladko kožo 16 letnice. Enako na fotografijah plačanih paparazzev, enako na televizijskih šovih, enako na…praktično povsod. Nima smisla več naštevati, ker konca ni blizu. Res ni čudno, da imamo danes ženske zjeb**o predstavo o staranju in življenju nasploh. Kaj šele čaka naš podmladek. Če sem kaj, sem srečna, da sem bila rojena v 80. letih prejšnjega stoletja. Kjer ni bilo telefonov, Zare, H&M-a, Tik toka, Instagrama. Kjer starši ponavadi niso vedeli kje sem in sem prišla iz potepanja, ko sem bila ali lačna ali se je pričelo temniti. Kjer si bil največji tip na vasi in tudi v mestu, če si imel bicikl BMX. In kjer si jih dobil čez rit, ko si kot mulc že 10ič naredil pizdarijo. Vse je bilo vzročno – posledično. Aleluja! Medtem ko je danes samo vzročno, o posledicah pa ne duha, ne sluha.


Pa lep pozdrav vsem z našmeškom in pogledom JLo. I told you so!

Anja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja